Zgodovina kluba

Ženski odbojkarski klub Šentvid ima za seboj kratko a izredno razgibano zgodovino.

Ustanovljen je bil pred začetkom sezone 2000/2001. Dve leti kasneje je klub pričel s tekmovanjem tudi med članicami v 3. državni odbojkarski ligi (DOL). Že v drugi sezoni (2003/2004) je osvojil 1. mesto in napredoval v 2. DOL, kjer je prav tako že v prvi sezoni (2004/2005) osvojil 1. mesto in si prislužil napredovanje v 1. DOL. Obenem se je kot edini drugoligaški klub prebil med osem najboljših ekip v Pokalu Slovenije.

Sledila je najuspešnejša sezona (2005/2006) v kratki zgodovini kluba, saj je v državnem prvenstvu osvojil 6. mesto, v Pokalu Slovenije je ob ugodnem žrebu igral celo v finalu, z neposrednim prenosom na RTV Slovenija. Hkrati pa so igralke iz ekipe kadetinj postale državne prvakinje.

Že v drugi sezoni igranja v 1. državni odbojkarski ligi se je pokazalo, da so uspehi kluba močno prehitevali organizacijo in finančne sposobnosti kluba, zato so se v klubu odločili za igranje v 2. DOL in dali priložnost mladim igralkam. Tako, da je mlada ekipa (ekipa, ki je pred dvema letoma osvojila naslov državnih prvakinj pri kadetinjah) letos tekmovala  v članski konkurenci 2. DOL in osvojila 3. mesto

V  sezoni 08/09 je mlada ekipa prepričljivo osvojila 1.mesto v 2. ligi in si tako priborila nastop v 1. državni ligi. V prvi sezoni so dekleta brez težav dosegle cilj – obstanek v ligi in osvojile 6.mesto, še več z malo sreče – manj poškodb med sezono, bi bilo dosegljivo tudi kakšno višje mesto.

Žal pa so zelo slabe gospodarske razmere vplivale na to da je nastopanje v 1. ligi postalo predrago, zato se je vodstvo kluba odločilo za izstop iz prve lige in mesto v 2. ligi prepustilo partnerskemu klubu ŠD Olimp, kamor so odšle tudi nekatere najprespektivnejše mladinke, ki so prej nastopale v 1. ligi.

V sezoni 2010-2011 je ŽOK Šentvid tekmoval le v mlajših selekcijah in se osredotočal predvsem na kvalitetno delo z mladimi, ki bodo ob stabilnejših finančnih razmerah lahko že čez nekaj let ponovno tekmovale  v članskih kategorijah.

In tako so mlade igralke že v sezoni 2013-2014 zaigrale v 3. DOL in se v dveh letih prebile v 2. DOL kjer sedaj nastopajo že tretjo sezono.